1.a tétel Malomipari áruk
1.a tétel
Malomipari árukról érdeklődik. Definiálja a malomipari áruk fogalmát! Mutassa be a vásárlónak a legfontosabb őrölt, hántolt, puffasztott és pelyhesített termékeket! Mutassa be a termékek minőségi követelményeit és az értékcsökkentő hibákat! Ismertesse a tárolás során betartandó körülményeket! Jellemezze egyes termékek csomagolását és a csomagoláson levő jelöléseket (BL 55, AD, BFF 55, A és B minőségű rizs)!
Malomipari termékek
A gabonafélék elsődleges feldolgozásával előállított termékek.
Csoportosításuk:
I. Őrölt termékek:
1. Lisztek:
A lisztek a gabona őrlésével előállított, legnagyobb részt a mag belső emészthető részeit tartalmazó apró (kisebb, mint 0,45 mm) szemcsemérető termékek.
Csoportosításuk gabonafajta, szín és szemcseméret szerint történik.
a) Búzaliszt:
fajtái:
- finomliszt (simaliszt) (BL 55):
- apró szemcséjű
- világos színű
- csekély korpatartalmú
- sütemények, galuskák előállítására alkalmas
- rétesliszt (fogós liszt) (BFF 55):
- nagyobb szemcsemérető
- száraztészták, rétestészták előállítására alkalmas
- durumliszt:
- durumbúzából (keménybúzából) készül
- sikérképző fehérjetartalma magas
- legjobb tésztaipari alapanyag
- céllisztek:
- meghatározott termékek előállítására gyártják
- pl. kenyérliszt (BL 80®fehér kenyér, BL 112® barna kenyér alapanyaga)
- tésztaliszt (TL 50)
- graham liszt: teljes kiőrléső termék (diétás rostot is tartalmaz)
- _ (tönkölybúza liszt)
b) Egyéb lisztek: rozsliszt, kukoricaliszt, rizsliszt, árpaliszt, zabliszt, (6 gabonás liszt), stb.
c) szójaliszt: nem gabonaféléből készül, liszt helyettesítő
Magas tápértékű, esszenciális aminosavakat tartalmaz.
A szójaliszt, kukoricaliszt, riszliszt gluténmentesek (vagyis nincs bennük gliadin és glutenin nevő fehérje), ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Csomagolásukon:
Jelölésük gabonaféle, szemcseméret és hamutartalom alapján történik.
Táplálkozási értékük:
Egészségesebb a barna lisztek fogyasztása, mert több bennük az értékes anyag: rost, vitaminok.(B, E), ásványi anyagok (K, Ca, Mg, P)
(Napi 20-50 g diétás rost fogyasztása kívánatos, így megelőzhetők az anyagcserezavarok)
Ajánlott a teljes kiőrlésű termékek fogyasztása.
/Teljes kiőrlésűnek akkor hívunk egy lisztet, ha a gabonaszem mindhárom részét (héj, magbelső, csíra) tartalmazza./
Lisztek minőségét meghatározó tulajdonságok:
A – Érzékszervi tulajdonságok:
- szín
- szag: nincs illata
- íz: nem lehet édes illetve keserű
- állomány: egynemű
- szemcseméret: aprószemcsés
B – Hamutartalom: - korpatartalom /héjliszt mennyiség/
C – Szemcsenagyság: őrlési finomság
D – Víztartalom: - alacsony víztartalmú / nem csomós/
E – Sütőipari eljárás: Hankóczi Jenő
Farinográf: Megmutatja milyen a liszt vízfelvevő képessége, a tészta nyújthatósága rugalmassága, gázvisszatartó képessége.
Csomagolás: Többrétegű nátronpapírzacskókban. Raklapra kell tenni talajtól és faltól 30 cm távolságra.
Tárolás: száraz, hűvös helyen. Szavatossági idő: 1 év
2. Darák:
Az őrlés közbenső termékei. Szemcseméretük lényegesen nagyobb, mint a liszteké.
Vitaminokat, csíratöredékeket tartalmaznak, ezért értékes gyermek tápszeripari alapanyagok.
Kereskedelmi forgalomban búza és kukoricadara kapható.
II. Hántolt termékek:
Azok a gabonából előállított készítmények, amelyeknél a szemről eltávolították a külső héjrészt úgy, hogy minél több szem épen, egészben maradjon.
1. Hántolt rizs:
fajtái:
a) csiszolt rizs:
- fényezett (Főzés előtt jól meg kell mosni, hogy ne tapadjon össze.)
- fényezetlen
Csiszolás: Eltávolítják a héját, a színanyagot tartalmazó, B vitaminban gazdag ezüsthártyát és a csírát is, ezért táplálkozási értéke kisebb.
b) barna rizs: a vitaminokban és egyéb hasznos anyagokban gazdag ezüsthártyát nem csiszolják le, ezért biológiai értéke nagyobb.
c) gyors rizs (előfőzött rizs): gőzöléssel készül, ezért hamarabb megfő. Pár perces főzéssel pergő rizsköret készíthető.
d) Új termékek: a vadrizs és a jázminrizs
A jó minőségű rizs:
- fehér (vagy barna),
- üvegesen áttetsző, nem lisztes
- jók a főzési tulajdonságai (duzzadás, nem tapad össze)
- idegen anyag, törmelék kevés.
Jelölések:
A: Fényezett, tetszetős szemcsék
B: Fényezetlen, matt szemcsék
Jó minőségű rizseket állít elő: UNCLE BEN’S, Riceland, Szarvasi stb.
Rizs minőségét meghatározó tényezők:
- szín: /fehér, sárgásbarna/
- alacsony a törmeléktartalma, az idegenanyag és gyommagvak tartalma.
- jól duzzad, nem csirizes
Csomagolása: nátronpapírzacskókba, műanyag fólia, v. kartondoboz
Szavatossági idő: korlátlan
2. Egyéb hántolt termékek:
- hántolt árpa (árpagyöngy)
- hántolt búza (rizspótló, búzagyöngy=burizs)
- hántolt köles
III: Egyéb (korszerű) malomipari termékek:
1. Pelyhesített termékek (gabonapelyhek):
A hántolt gabonaszemeket gőzben puhítják, majd hengerpárok között szétnyomják, szárítják és csomagolják.
A művelet célja hogy a gabonaszemeket könnyebben emészthetőbbé tegyék.
Hazánkban zab, kukorica, rozs, rizs és búzapelyheket állítanak elő.
2. Puffasztott termékek:
A puffasztás során a magvak eredeti térfogata 8-10-szeresére duzzad.
Könnyen emészthető termékek.
Alapanyagok: rizs, búza, zab, kukorica Pl.: Ham-lett
3. Extrudált termékek:
A művelet hatására nő a szénhidrátok és a fehérjék emészthetősége, csökken a zsír és a vitamintartalom. Ez utóbbi miatt a termékek egy részét vitaminozzák.
Fajtái:
- Reggeliző ételek (magas a biológiai értékük) pl. Nestlé, Kellog’s
- Ropogós csemegék (snack-ek, sör és borkorcsolyák): változatos formában, széles íz skálában készülnek (gyakran kukoricadarából) pl. Pombar, Köles golyó, Buláta
4. Müzlik és müzliszeletek:
Alapanyaguk a pelyhesített vagy puffasztott gabona. Ízesítőanyagként friss, vagy szárított gyümölcsöket, olajos magvakat és édesítőanyagokat tartalmaznak.
Nedvesítő anyag lehet: tej, joghurt, kefír, gyümölcslé stb.
Fogyasztásuk mindenkinek, különösen gyermekek és legyengült szervezető felnőttek számára ajánlható.
5. Az őrlés melléktermékei:
- korpák (búzakorpa): jelentős mennyiségű rostot, B1 vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak (napi 3-4 evőkanálnyi búzakorpa fogyasztása ajánlott).
- búzacsíra: alakja pikkelyszerű, alap- és védőtápanyagokban gazdag
6. Félkész malomipari termékek:
Víz hozzáadásával főzhetőek vagy süthetőek.
Ilyenek pl.: tejbegrízpor, palacsinta por, fánkpor stb.