20. a tétel Tea
20. a tétel
Egy vásárló – élelmiszerről - a teáról érdeklődik. Definiálja a tea fogalmát! Mutassa be a vásárlónak a legfontosabb csoportokat! Mutassa be a termékek minőségi követelményeit és az értékcsökkentő hibákat! Ismertesse a tárolás során betartandó körülményeket! Jellemezze a termékek csomagolását!
TEÁK: teának a teacserje feldolgozott levelét, illetve annak forrázatát nevezzük. Őshazája dél-kelet Ázsia (Assam). Többször is szüretelhető 1 évben.
Minőségüket megh. tényezők:
a. a tea cserje fajtája: Assami tea (nagy levelű, vékony finom erezetű, aromás ízű), Kínai tea (levelei kisebbek, vastagabbak, durvább erezetű, kevésbé finomak a belőle készült italok)
b. levelek fejlettsége: a legjobb minőségű teát a fiatal rügy alakú levelekből kapják. Jelölései kiváló a G és B, kevésbé jó minőségű D és F jelzésű teák.
c. feldolgozás módja: lehet zöld (nem erjesztett), sárga (félig erjesztett), fekete (erjesztett).
d. származási helye: Indiai teák (legjobb minőségűek, vöröses- aranysárga pl.: Lipton Earl Grey), Grúz teák, Indonéz és Vietnámi teák (kevésbé jó minőségűek, fanyar ízűek), Kínai teák (legrosszabb minőségűek)
A tea feldolgozásának szakaszai: fonnyasztás, sodrás, erjesztés (fermentálás), aszalás.
A teanövény Délkelet-Ázsia csapadékos monszun vidékeinek örökzöld haszonnövénye.
Feldolgozás módjától függően:
- fekete: leszedett leveleket fonnyasztják, aszalják – sodorják – fermentálás (enzimes, kémiai változások mennek végbe) – szárítással állítják meg az erjedési folyamatot
- zöld: gőzölés (nincs erjedés) – többi az előzőhöz hasonlóan
- sárga: rövid ideig tartó erjesztéssel készül, többi a fekete teával azonos
A tea kémiai összetétele: hatóanyaga a koffein (1-4,5%), és a teofillin (vízhajtó). Illatanyagok (aldehidek, illóolajok, észterek), csersavak, ásványi anyagok (kálium, foszfor).
Teák választékuk:
- valódi teák: főként filteresek, gyengébb minőségűek. Népszerűek a gyümölcsízesítésűek, illetve az aromás változataik is. Zöld teák pl.: Pick Wick, Lipton stb.
- teakivonatok: főként porlasztva szárítással vagy instantizálással készülnek.
- gyümölcs teák: koffeint nem csak gyümölcs darabokat (pl.: almadarabokat, bodzát, csipkebogyót stb.) tartalmaz. Ma aromásítják is (ízű szóval kell ellátni), népszerűek.
- gyógyteák: növényrész alapján (gyümölcs pl.: csipkebogyó, virág pl. kamilla, levél pl.: bors, menta, csalán, magvak pl.: édeskömény, gyökerek pl.: gyermekláncfű), gyógyhatásuk alapján (nátha, allergia, gyomor, epe, nyugtató, görcsoldó, gyulladáscsökkentő szerek.
- ma már kaphatóak gyermekteák, porlasztva szárítják és sohasem tartalmaz koffeint.
Teakivonatok: a tea vízben oldható vonadékanyag-tartalmának felelnek meg. Hasonló eljárással készülnek, mint a kávékivonatok. Két típus: ízesítéssel és ízesítés nélkül.
Teapótlók: a valódi tea pótlására szolgáló más növényrészek. Teához hasonló hatóanyagaik nincsenek. Számos teapótlót gyógyászati célja is felhasználnak, ezek a gyógyteák.
Teák csomagolása: papírzacskó, bélelt fémdoboz, kombinált zacskó, filtereseket egyesével csomagolják majd kartondobozba teszik és lezárják celofánnal, a kereskedelemben kapható gyógyteák főként filteresek.
A tea csomagolásának védeni kell az árut a nedvesség felvételétől, az aromaanyagok eltávozásától és a tőréstől. Papír, műanyag, alumínium fólia vagy ezek kombinációja. Tárolási feltételek megegyeznek a kávééval.
A tea minősége:
- teacserje fajtája: assami (vékony, hosszú sodratú, aromás forrázatú árut ad), kínai tea (vastag, rövid szálakból áll, aromaanyagai kevésbé finomak)
- a levelek fejlettsége: minél fiatalabbak, annál jobb minőségű teát adnak.
- feldolgozás módja: fekete, vagy erjesztett sárga tea, sárga vagy félig erjesztett tea, zöld vagy nem erjesztett tea.
- származási hely: legkiválóbb a Himalája déli lejtőjéről származó Darjeeling és Assam nevű teák. Főbb származási helyek: India, Oroszország, Kína, Indonézia
Jó minőségű fekete tea = fekete vagy barnásfekete, hosszú, vékony, egyenletes sodratú szálak, por és törmeléktartalma alacsony, forrázata sötét aranysárga vagy barnásfekete, tükrösen tiszta, aromás, tiszta ízű és illatú. A,B,C minőségi fokozatok.
A bolti árukezelés szabályai:
Tiszta, száraz, jól szellőztethető, szagtalan, féregmentes helyiségben kell tárolni. Idegen szagot árasztó anyagokkal való együtt-tárolás nem megengedett. Min 23 C fok, levegő relatív páratartalma max. 70 %. A csomagolási egységeket közvetlenül a padozatra helyezni nem szabad, a faltól való távolságuk min 20 cm legyen.